Voorwaarden voor behandeling
Om in aanmerking te komen voor behandeling in de specialistische GGZ (sGGZ) moet er sprake zijn van een psychiatrische diagnose (geclassificeerd volgens de DSM), zoals depressieve stoornis of ADHD. In de intakefase wordt onderzocht of er een diagnose gesteld kan worden volgens de DSM. Als er geen diagnose gesteld kan worden, dan kan er geen behandeling gestart worden die vergoed wordt door de Zorgverzekeringswet. Dan eindigt het proces bij de intakefase.
Tijdens het eerste consult wordt gecontroleerd of verzekeringsgegevens juist zijn, wordt het BSN-nummer geregistreerd en dient u zich te identificeren met een geldig legitimatiebewijs.
Met welke klachten / problematiek kunt u bij mij terecht?
Patiënten kunnen aangemeld worden met diverse klachten/problematiek; waaronder depressiviteit, angst- en dwangstoornissen, ADHD, psychotische stoornissen, autisme, eetstoornissen en persoonlijkheidsproblematiek. Behandeling bestaat uit medicamenteuze behandeling en/of gesprekstherapie. Behandeling heeft als uitgangspunt klachtgericht en kortdurend te zijn, echter kan ook langdurige medicamenteuze behandeling geboden worden wanneer dit nodig blijkt te zijn.
Trauma gerelateerde klachten (denk aan PTSS) kunnen gediagnosticeerd en medicamenteus behandeld worden, echter kan ik geen traumabehandeling zoals EMDR bieden. Wel werk ik samen met een klinisch psycholoog waar ik u naar kan verwijzen, met uitgebreide expertise op dit gebied. Ik kan dan de medicamenteuze begeleiding op mij nemen terwijl de psychotherapeutische behandeling door de collega uitgevoerd wordt. Het is goed om uw verwijzer met mij te laten overleggen, zodat ik kan peilen of mijn collega ook tijd voor uw behandeling heeft en wellicht een gecombineerde behandeling opgezet zou kunnen worden.
Voor een aantal aandoeningen kan ik geen of beperkte behandeling bieden;
- Ernstige verslavingsproblematiek. Wanneer verslaving op de voorgrond staat en ernstig is, is behandeling vanuit de praktijk niet passend. Verslaving die naast andere problematiek bestaat en mild/matig van ernst is, is niet direct een contra-indicatie voor behandeling.
- Neurocognitieve stoornissen (met name valt dementie in deze categorie). Milde cognitieve klachten zijn niet per definitie een contra-indicatie voor behandeling wanneer andere problematiek op de voorgrond staat, zoals een depressie. In zijn algemeenheid kan ik wel stellen dat behandeling via de praktijk minder geschikt is, gezien eventueel intensiveren van zorg met de passeren van de tijd niet goed mogelijk is en specifieke expertise van bijvoorbeeld een geriater niet in huis is.
- Psychotische stoornissen. Het diagnosticeren en behandelen van psychotische stoornissen zoals schizofrenie is zeker mogelijk bij de praktijk. De ernst is echter bepalend. Beginnende klachten of milde/matig klachten zijn geen bezwaar, maar als er forse symptomen zijn waarbij de verwachting is dat er periodiek of geleidelijk aan intensievere zorg nodig is, dan is behandeling via de praktijk niet geschikt.
- Ernstige persoonlijkheidsproblematiek. Persoonlijkheidsproblematiek in zijn algemeenheid is juist een speerpunt van de praktijk en zeker geen contra-indicatie. De uitzondering is zeer ernstige problematiek; waarbij de patiënt frequent in crisis belandt en de behandelrelatie onder druk komt te staan. Automutilatie of suïcidaliteit is niet direct een contra-indicatie voor behandeling.
- Bipolaire stoornissen met een ernstig ziektebeloop; dat wil zeggen, als er frequente crisissen zijn en opnames noodzakelijk zijn, dan is behandeling via de praktijk niet geschikt. Uiteraard kan in algemeenheid gesteld worden dat mensen met een bipolaire stoornis zeer welkom zijn voor behandeling.
- Ernstige eetproblematiek; hierbij is een multidisciplinaire aanpak wenselijk en is behandeling in de praktijk niet geschikt.
Bij twijfel kan de verwijzer contact met mij opnemen om te overleggen of behandeling in de praktijk passend is.
Diagnostiek
Diagnostiek vindt hoofdzakelijk klinisch plaats (dat wil zeggen, vanuit observaties/gesprekken/inschattingen) met een beperkte ondersteunende rol van (gevalideerde) vragenlijsten.
Behandelovereenkomst
Na de intakefase (1-2 gesprekken meestal) kom ik met een behandeladvies. Wanneer u akkoord met met de inhoud en de termijn van het starten van de behandeling, dan ondertekent u de behandelovereenkomst. Bij het bespreken van deze behandelovereenkomst worden ook de belangrijkste praktijkvoorwaarden met u besproken.
Persoonlijke werkwijze
Ik werk holistisch, daarmee wil ik zeggen, ik beperk me niet tot het stellen van diagnoses middels de DSM en het (enkel) volgen van behandelprotocollen. Ik leg veelal nadruk op voeding, slaapgewoonten, sport/lichaamsbeweging, sociale context (relaties, werk, leefomgeving, sociale steun) en levensgeschiedenis/achtergrond. Ik werk ‘evidence based’, dat wil zeggen; de behandelmethoden moeten bewezen zijn in de wetenschappelijke literatuur. Mijn behandelvisie valt daarmee onder reguliere medische zorg, met als doel om duurzaam te herstellen en terugval / terugkeer van uw klachten te voorkomen. Alle behandelingen die ik bied worden vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet.
Online / E-health
Behandeling kan desgewenst gedeeltelijk online plaatsvinden middels beeldbellen. Het eerste contact is altijd in de praktijk zelf.
Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van E-health modules. U krijgt advies in welke modules aansluiten bij uw problematiek / hulpvraag. In overleg met u kunnen ook periodiek vragenlijst afgenomen worden om uw klachten / voortgang behandeling te monitoren.
Vanaf openen van de praktijk per maart zullen direct E-health modules aangeboden worden via Therapieland. Therapieland zal ook gebruik worden voor beeldbellen. Zie ook; https://www.therapieland.nl/